Geplaatst op
Coniferen zijn de populairste boom- en struiksoorten die gebruikt worden voor hagen. Met een dergelijke haag krijg je een goed begroeide en natuurlijke erfafscheiding dat er bovendien altijd groen uit zal zien. Maar de ene conifeer is de andere niet. Tot het geslacht van de coniferen behoren vele zogenaamde families die allen afgeleid zijn van de conifeer. Hierdoor zullen de vele conifeerhagen die in Nederland en België staan, bestaan uit veel verschillende bomen en struiken. Een populaire soort is de taxus.
Kenmerken van de taxus
De taxus behoort dus tot het geslacht van de coniferen en is ingedeeld in de taxusfamilie. Hieronder vallen dan weer allerlei verschillende soorten taxussen, van stuiken tot bomen. Een belangrijk kenmerk van de taxus is dat ze zeer traag groeien. Hierdoor bereiken taxus bomen en struiken wel een zeer lange levensduur. Een ander kenmerk is dat alle taxussoorten de uiterst giftige stof taxine bevatten. De taxine is verspreid door de gehele boom. Enkel in struiken met besjes komt het niet in de besjes zelf voor, maar wel weer in de zaden die in de besjes zitten. Voor de mens is dit niet gevaarlijk, maar voor dieren kan het eten van bladeren en bessen fatale gevolgen hebben. Van enkele taxussoorten wordt grondstof gewonnen dat gebruikt wordt voor het medicijn Taxol. Dit medicijn wordt ingezet bij chemotherapie.
Voordelen van een taxus in je tuin
Wil je een taxus kopen, dan zal deze vaak in de tuin worden gebruikt als haag, maar er zijn soorten die als sierboom gebruikt worden. De sierbomen lenen zich er uitstekend voor om in fraaie vormen gesnoeid te worden. Enkele voordelen van een taxushaag of taxusboom in je tuin:
- De taxus is winterhard en zal altijd groen blijven. Zo heb je ook in de winter altijd een mooie groene en dichte haag.
- De taxus is een sterke en krachtige struik of boom. Hierdoor kan het vrijwel overal in de tuin gezet worden en is het zeer onderhoudsvriendelijk. Hij kan volledig worden teruggesnoeid en ook gemakkelijk in een bepaalde vorm worden gesnoeid. Snoeien kan ook een groot gedeelte van het jaar.
- Ga je een taxus kopen, dan ga je ook voor een goede prijs/kwaliteit verhouding. Mede door de lange levensduur, zul je heel lang van je taxushaag of je taxusboom kunnen genieten.
- De taxus is één van de weinige conifeersoorten waarvan de bladeren of naalden niet prikken. Het is daarmee ook een heel vriendelijke plant om te onderhouden.
Onderhoudstips voor de taxus
De beste periode voor het planten van een taxus is in het najaar of in het voorjaar. Belangrijk is wel dat in het voorjaar de vorstperiode voorbij is en als je in het najaar poot, doe dit dan ruim voordat de vorstperiode gaat aanbreken. Plant je een taxushaag, plant de struiken dan met een afstand van 30 tot 40 centimeter van elkaar. Betreffende de grond zal een taxus weinig eisen hebben, als het maar niet te vochtig is. Snoeien wordt aangeraden om dit eenmaal per jaar en bij voorkeur in mei of juni te doen. Ga je de taxus echt helemaal terugsnoeien, dan is de winter ook geschikt, maar dan mag het niet vriezen. Bemesten kun je de taxus het beste doen in maart of april en juni of juli.