Milieu vriendelijk tuinieren

Hoe bestrijd je droogte in je tuin?

Geplaatst op

Het is inmiddels niet zo uitzonderlijk meer; droge zomers. In Nederland zijn veel van de laatste zomers bijzonder droog verlopen, wat heeft geresulteerd in dorre planten, bruine grasvelden en zelfs mislukte oogsten. En hoewel dit probleem natuurlijk enorme gevolgen kan hebben op grote schaal, is er op kleinere schaal wel wat aan te doen. En dan bedoelen we niet dat je urenlang met een tuinslang in de weer hoeft te zijn. Wat we bedoelen, is beregening.

Wat is beregening?

Beregening is het proces waarbij je de planten in je tuin van water voorziet, via een ingenieus systeem. Dit systeem haalt het water vaak uit een natuurlijke waterbron, waarna dat water over de planten verdeeld wordt. Dit houdt de planten gezond en goed gevoed, zodat je niet bang hoeft te zijn dat de droogte een destructieve invloed heeft op het leven in je tuin. Beregeningssystemen komen in allerlei soorten en maten, maar ze hebben een ding gemeen: ze zorgen ervoor dat de tuin gezond blijft en voorzien wordt van voldoende water – wat het weer verder ook doet. En omdat beregening zelfs volautomatisch kan verlopen, scheelt het ook een hele hoop tijd en kan je het bijna volledig uit handen geven.

Wat heb je er voor nodig?

Om een beregeningsinstallatie aan te leggen, moet je wel de nodige producten in huis halen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een expert aan het werk te zetten, maar daar betaal je natuurlijk wel voor. Dus mocht je jezelf genoeg vertrouwen om de klus eigenhandig te klaren, dan heb je een aantal producten nodig die samen een complete beregeningsinstallatie vormen. Allereerst begint het met een goede pomp, die het water uit een natuurlijke bron omhoog kan halen. Deze bron kan oppervlaktewater zijn, zoals een sloot of een meertje, maar je kan ook gebruik maken van grondwater. Grondwater moet aangeboord worden en is een perfecte leverancier van fris water, dat uitstekend gebruikt kan worden om de planten gezond te houden.

Van de pomp naar de sproeiers

Ten tweede moet je beschikken over de nodige leidingen, waar het water doorheen kan, op weg naar de sproeikoppen. Deze leidingen komen – net als de pompen – in allerlei variaties en wat je kiest is helemaal afhankelijk van de grootte en complexiteit van het systeem in z’n geheel. De leidingen moeten in ieder geval goed bestand zijn tegen de vorst en in staat zijn om gedurende een langere periode het water schoon en netjes af te leveren. Vervolgens komt het water bij de sproeiers aan en ook hier is er een ruime keus. De sproeiers verdelen het water over de planten en beschikken over verschillende groottes en vooral ook verschillende sterktes. De ene sproeier kan veel verder sproeien dan de ander. Ook hier geldt; laat je keuzes aansluiten op je eigen situatie. Mocht je niet zeker zijn van je zaak, roep dan de hulp van een expert in. Deze kan prima inschatten wat je nodig hebt, zodat je straks een prima installatie hebt, die niet te veel en zeker ook niet te weinig water levert.

Gerelateerde berichten

Over ons

Ontdek meer over tuinieren in onze leuke teksten.

Contactgegevens

Via info @ milieuvriendelijktuinieren.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden